Beiratkozás

Fenntartónk

Dél-Pesti Tankerületi Központ
1212 Budapest, Béke tér 1.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://kk.gov.hu/delpest

Étkezés

Tehetséggondozás iskolánkban

Iskolánk 2015. júliusában elnyerte a MATEHETSZ Akkreditált kiváló Tehetségpont címet, elismerve kimagasló tehetséggondozó tevékenységünket.
2017-től Minősített Tehetséggondozó Műhelyként dolgozunk, az Új Nemzedék Központ anyagi és szakmai támogatásával.

Sokféle módon közelíthetjük meg, a tehetség fogalmát. Legáltalánosabban elfogadott, a Renzulli-féle modell, amely négy összetevőjét emeli ki a tehetségnek:

 • átlag feletti általános képességek,
 • átlagot meghaladó speciális képességek,
 • kreativitás,
 • feladat iránti elkötelezettség.

Az átlag feletti általános képességek közé sorolható a magas szintű elvont gondolkodás, fejlett anyanyelvi képességek, jó memória, hatékony információfeldolgozási stratégiák stb.

speciális képességek adják meg az igazi jellegzetességét a tehetségnek.
Gardner-féle csoportosítás szerint hétféle speciális képességcsoport különíthető el:

 1. nyelvi,
 2. zenei,
 3. matematikai-logikai,
 4. vizuális-téri,
 5. testi-mozgásos,
 6. szociális-interperszonális,
 7. intraperszonális.

Iskolánkban ezek kiindulási alapként szolgálnak, mind a speciális képességfejlesztési, mentortevékenységünk során, mind az egyéb, iskolai programok szervezésénél.

Az alábbi területeken folytatunk kiemelt tehetséggondozó tevékenységet:

Helytörténet


Helytörténeti szakkörünk alsó és felső tagozaton évek óta eredményesen szerepel a kerületi helytörténeti versenyeken. Kiemelkedően tehetséges tanulóink helytörténeti kirándulásukon vehetnek részt. A helytörténeti munkánk során szoros kapcsolatban állunk a Ferencvárosi Helytörténeti Egyesülettel és a Medáliák Művészeti, Kulturális és Oktatási Egyesülettel.


Alsós Öko-projekt

Iskolánk 2015. január 1-től viselheti az Ökoiskola címet. Rengeteg olyan tevékenységet végzünk, mely formálja a gyerekek ökológiai szemléletét, környezettudatos gondolkodását. Hagyományos projektnapjainkon jelentős szerepet kap az ökológiai szemléletmód kialakítása (pl. ökonap, ökoszüret), osztályaink többsége minden évben erdei iskolai programokon vesz részt, a Föld Napja alkalmából akadályversenyt szervezünk, évente kétszer jelentős mennyiségű papírt gyűjtünk. Az alsó tagozaton folyó Öko-projekt ennek a tevékenységnek szerves részét képezi. Minden évben más-más téma köré csoportosítva ismerkednek meg a gyerekek az aktuális helyi és globális környezetvédelmi problémákkal. Az elmúlt években Színes Világ, Öko-lurkó, Cseppentő, Aprólépés, Zöld Gömböc néven futott a projekt, ebben a tanévben Ökosságok néven ismerkednek a gyerekek a természettel. Az Öko-szemlélet formálása érdekében rendezzük meg alsósok számára a Madarász, Konyhatündér, Természetjáró szakköröket is.

 

Sakk

2015. szeptemberében iskolánk a Sakkpalota program regionális referencia iskolájává vált. Az elismerést Polgár Judit, a sakkpalota program kidolgozója adta át családi napunkon.
Jelenleg a teljes alsó tagozatban zajlik a program, mindkét évfolyamon. Az 1. évfolyamon tantárgyként szerepel a sakkoktatás. A tehetséges, érdeklődő gyerekek további fejlődése érdekben két sakkszakkört is működtetünk. Ingyenes sakkszakkörünket Baumann Péter kollégánk vezeti, aki egyben a IX. kerület sakk koordinátora. Hagyományteremtő céllal Ferencvárosi sakk-kupát szerveztünk a IX. kerületi iskolák számára. Programjaink színvonalas megszervezése érdekében folyamatos kapcsolatot tartunk fenn a Budapesti Sakkszövetséggel.

Bozsik-program

A Magyar Labdarúgó Szövetséggel kötött együttműködési megállapodás alapján labdarúgó edzéseket szervezünk tehetséges tanítványaink számára. A Bozsik- programban résztvevő gyerekek heti két foglalkozása során elsajátíthatják a labdarúgás alaptechnikáit, megismerkednek játékszabályaival. A program elősegíti a tehetséges fiatalok felfedezését, kiválasztását. Népszerűsíti a Fair Play szellemiségét, magatartásformáját. Mozgáslehetőséget biztosít a testnevelés órai időtartamon felül. Az iskolában az elmúlt években 35-40 fő közötti létszámban edzettek a diákok két sportcsoportban. Labdarúgóink részt vesznek az MLSZ körzeti tornákon, sulibajnokságokon. A legtehetségesebb gyerekeket labdarúgó klubokba, egyesületekbe irányítjuk.

Iskolai szabadidős programok

A kötelező iskolai jelenléteken kívül számos olyan programot szervezünk, ahol tehetséges fiataljaink felfedezhetik magukban azokat a rejtett művészi képességeket, igényeket, amelyek segítségével a későbbiek során akár autodidakta módon is formálhatják személyiségüket, alakíthatják jellemüket. Színházlátogatások, múzeumpedagógiai foglalkozások, vendégelőadók, tánccsoportok, meghívott képzőművészek biztosítják gyermekeink számára a szórakozva tanulás élményét, követendő mintát nyújtva diákjaink előtt.

A társadalmi együttműködés érdekében elengedhetetlen a csoportban munkálkodás, a szociális kompetenciák fejlesztése. A tantárgyakhoz kapcsolható képességfejlesztés mellett nem szabad alábecsülnünk gyermekeink szemléletformálását, a szociális érzékenyítés fontosságát. A családi napok, Zöld Szombatok, szociális intézményekben való fellépéseink, adománygyűjtő akciók mind-mind ezt a szociális érzékenységet hivatott fejleszteni. Felsőtagozatunk „Suligazda” programja az osztályközösségek erősítésén túl alapvető iskolai célkitűzéseinkre fókuszálva hirdeti meg havi szabadidős programjait, kiemelt figyelemmel a demokratikus közösségépítő szervezési formákra, az osztályok közötti egészséges versenyszellem adta lehetőségek kihasználásával.

Szakköri élet

Iskolánkban az alábbi szakkörökre jelentkezhetnek gyermekeink:

 • Barkács
 • Bozsik foci
 • Dráma 
 • Falmászás - külsős
 • Festőiskola - külsős
 • Gyermekjátékok
 • Játék
 • Jóga 
 • Karate - külsős
 • Karikás
 • Kézműves
 • Konyhatündér
 • Madarász 
 • Média
 • Modern tánc - külsős
 • Öltögető
 • Sakk
 • Sakkpalánta - külsős
 • Természetjáró
 • Természettudományi

Minősített Tehetséggondozói Műhely

Az alábbi Piirto-modell még differenciáltabban jelzi a tehetség fajtáit, amelynek elemei rendkívüli részletességgel nyomon követhető iskolai programjainkon keresztül.

Kisiskolás korban, alsó tagozaton  a tehetséggondozás terén nagyrészt alapozó munkát végünk, elsősorban a tehetség általános képességeihez tartozó elemeit kell hatékonyan fejlesztenünk.

Ha felbukkan a tehetség – pl. matematika, sport –, egyéni programmal lehet a fejlesztést megoldani.

Az Új Nemzedék Központ jelenleg 3 gyermek mentorálását finanszírozza, heti 1 órában, képzett tehetségmentoraink által.
Természetesen a tehetséges gyermekekkel való foglalkozás nem korlátozódik ezekre az alkalmakra, hiszen pedagógusaink folyamatos figyelemmel kísérik kiemelkedő képességű diákjainkat és az órákba ágyazott differenciáláson túl, egyéni versenyfelkészítéssel segítik a diákok előmenetelét.


felső tagozat jobban színtere lehet a hatékony speciális tehetségfejlesztésnek. Ez az a kor, amelyben a kutatások és tapasztalat szerint (12-13 éves kor körül) már többnyire megjelenik a speciális tehetség. Jelenleg 2 tanulónk kapcsolódhatott be a mentorprogramba, egyéni fejlesztési lehetőségekkel.

A mentorprogramban részt vevő diákok megoszlása:

osztály

mentor neve

tehetségterület

2.a

Siposné Joó Gabriella

képzőművészeti, kreatív tehetség

2.b

Róth Katalin

matematikai, kreatív tehetség

2.b

Vasas Éva

intellektuális tehetség

5.a

Siposné Joó Gabriella

intellektuális, kreatív tehetség

6.b

Kelemen Tamás

írói, kreatív tehetség

 

 

      

Budapest IX. Kerületi
Kosztolányi Dezső Általános Iskola

1091 Budapest, Ifjúmunkás utca 1.

Tel: +36 (1) 282 6484
Mobil: +36 (30) 259 1512
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Vidámság Háza alapítvány adószáma: 19701565-1-43